Help een moeilijke eter

De ergernis van elke ouder als 1 van je kinderen een moeilijke eter blijkt. Wij hebben er ook 1. Hoe ga je er mee om? Niet zo moeilijk.

Eerlijk is eerlijk, Wout is alleen tijdens het avondeten moeilijk. En de fase is langzaam aan het afzwakken. We hadden verwacht er nu midden in te zitten met Rowan maar die blijft vrolijk door bunkeren. Maar goed we hebben we de aardige strijd momenten met Wout gehad om hem te laten eten. Maar hoe doe je dat?

Ja toetjes gaan altijd

Niet zo moeilijk, accepteer het! Duurde bij ons even. Je kunt je in elke bocht gaan wringen om maar die hap groenten te laten nemen, werkt niet. Tenminste bij ons niet. Het belangrijkste is dat ze geen hekel aan het avondeten als moment krijgen. Zorg dat er altijd iets opstaat wat “lekker”is. Al is dit alleen maar drinken.

Wij maakten in het begin van deze fase altijd een monkey platter. Er lag altijd vlees, groenten, fruit aardappels/pasta/rijst en kaas op. De kaas en het vlees ging er altijd in en het fruit ook. Langzaam verdween bij ons het fruit en de kaas. En ging het meer op de maaltijd van ons lijken. We baseerde de monkey platter ook op ons eten. Aten wij rode kool, lag dat er bij Wout ook op. Wout had behoefte aan overzicht tijdens het eten. Geen eten door elkaar.

Langzaam werd er meer voedsel gemengd. Het lag soms naast elkaar op het bord. Bijvoorbeeld pasta, rode saus, gehakt, kaas en daarnaast nog het mengsel door elkaar. Is dit veel werk? Valt mee vond ik. En soms vergat ik iets er uit te halen tijdens het koken en had die maar even pech. Ook als we lasagne aten, dat kun je niet anders serveren. Maar daar moesten we hem altijd wel even op voorbereiden. Hij at daar ook niks van, ondertussen wel.

Wij hebben dan nooit geen een toetje als straf gedaan. Wel mocht die een spelletje doen als hij van alles een hapje proefde. Koste wat moeite van zijn kant maar dat was zijn strijd, niet de onze. Wou die niet, dan wou die niet. Zijn keuze, zijn spelletje.

We proberen Wout ook altijd te betrekken bij het voorbereiden op. Samen in de winkel, samen eten uitzoeken (je wordt heel goed in het manipuleren van je kind en dat hij denkt het zelf te hebben uitgekozen).

Nu hebben wij het misschien wel makkelijk dat hij overdag wel goed brood en fruit eet. Hij drinkt goed. En hij ziet zijn broertje ook alles eten, wat misschien wel als voorbeeld dient. Rowan maken we blij met een rauwe paprika, een winterpeen of gewoon een bord met alleen boontjes. Hij eet niet of nauwelijks vlees. We doen het soms niet eens op zijn bord. Dat vinden we ook niet erg. Misschien wordt die wel vegetariƫr en dat is prima.

Dus met een moeilijke eter geen strijd beginnen. Zorg voor een leuk tafel moment. Kinderen zijn gevoelig voor sfeer. En goed voorbeeld doet uiteindelijk goed volgen. Wij willen soms wel te veel. We weten hoe die eerste happen er zo goed in gingen en nu is alles “bah”of “lust ik niet”. Laat ze even in die waan. Strijden heeft geen zin. Onze kleuter begint eindelijk uit de fase te groeien. En het is nog altijd leuk aan tafel.

Xoxo VinoNijn

1,140 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *